SCRUM!

Herkent u dit:

  • Projecten zijn meestal te laat klaar
  • Het duurt erg lang voordat er zichtbaar resultaat is
  • Aan het eind van een project heeft de interne opdrachtgever niet wat hij eigenlijk wil
  • In de planning zijn bijna geen aanpassingen mogelijk
  • De kosten van een project zijn hoger dan begroot

Ik heb de rotsvaste overtuiging dat SCRUM dé manier is om in de zorg echte veranderingen door te voeren en snel resultaat te zien. En het levert nog een boel energie op ook!

AANPAK EN VOORBEELDEN

Projecten met stuurgroepen, projectplanningen, projectleiders en deelprojecten: in de praktijk werkt dit vaak niet binnen zorgorganisaties. Zeker niet als je als organisatie nieuwe dingen doet. Hoe kun je een  planning maken, indien je als organisatie met nieuwe dingen bezig bent, en pas tijdens het project ontdekt wat je eigenlijk echt wilt?

Scrum is een projectaanpak die rekening houdt met de behoefte om sneller zichtbare resultaten op te leveren en rekening te houden met de veranderende wensen van opdrachtgevers tijdens het project. In een tijd waar elke app op je telefoon elke paar weken nieuwe functionaliteit kent, zijn projecten met een horizon van meer dan een jaar niet logisch meer.

HANS

Apps worden bijna allemaal gebouwd met behulp van de SCRUM methodiek: elke twee weken lever je iets op waar een klant echt iets aan heeft. Scrum kent geen projectplan, geen projectleider, geen stuurgroep, maar levert wel heel snel resultaat op en energie bij het team. Ik heb Scrum geïntroduceerd als veranderinstrument binnen zorgorganisaties. Want hoewel de oorsprong binnen de IT ligt is de methode universeel toepasbaar. Via Scrum heb ik de leegstand op zorglocaties aan laten pakken door het zorgteam zelf (binnen 6 weken van leegstand naar wachtlijst!), de bereikbaarheid van de P&O afdeling snel vergroot, is binnen 2 weken gestart met facebookadvertenties, is een structurele emailnieuwsbrief gestart en voortdurend verbeterd, zijn rondleidingen op zorglocaties geprofessionaliseerd, enz. Vaak nam ik de rol van scrummaster op me, om die vervolgens over te dragen naar iemand binnen de organisatie.

Meer weten over scrum als verandermethodiek in de zorg?  Neem contact op via de contactpagina.